Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Огледай се
Автор: oda Категория: Забавление
Прочетен: 87277 Постинги: 39 Коментари: 93
Постинги в блога от Юни, 2009 г.

image

Категория: Лайфстайл
Прочетен: 947 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.06.2009 14:47
Възникването на българската парична единица има своите корени още от времето на Иван Шишман, когато според исторически документи са сечени монети, които са носели името "аспри". До нас са достигнали едва 11 монети, наречени "цървени аспри", на които е имало изображение на лъв. Наред с това са циркулирали и турски грошове, на които от едната страна също е имало изображение на лъв и са се наричали "лъвски грошове".
Наименованието на лева има и семиотичен характер - навремето думата "лъв" се е изговарила "лев",.
След Освобождението на България , в Народното събрание се провели доста дебати - как да се казва паричната единица. Имало предложения да се казва "франк", но името "лев" е надделало, защото е исторически обословено и близко до българската култура.
В крайна сметка на 4 юни 1880 г., 2 Обикновено Народно събрание приема Закон за правото на резание монети в Княжеството, с който левът е приет за националната парична единица.
Българският лев се разделя на 100 стотинки и бил равен по стойност на френския франк.
1 септември 1885 г. са пуснати в обращение първа емисия български банкноти от 20 и 50 лева. Те са отпечатани в Петербургската печатница "Экспедиция госсударственных бумаг" през август същата година.

От 1997 г. в България действа валутен борд, като курсът на лева е фиксиран първоначално спрямо германската марка (1000 лева = 1 германска марка; след деноминацията от 5 юли 1999 г. - 1 лев = 1 германска марка), а след това - спрямо еврото (1,95583 лева = 1 евро).

публикувам и сайта, където можете да разгледате всички емисии български банкноти :

http://www.banknotesinfo.com/BULGARIA/

Категория: Други
Прочетен: 1035 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 04.06.2009 14:06
 Джоел Фицгибън (австралийският министър на отбраната) си подал оставката, след като е било разкрито, че е уредил срещи на своя брат бизнесмен с високопоставени представители на правителството.
Той е обяснил своето решение със скандала, свързан с разходите за пътувания, и с конфликта относно договора между правителството и компанията на брат си.
Фицгибън два пъти се извинява пред парламента тази година за това, че е скрил, че е получил подаръци от предприемачи.
Ето така се прави- браво!!!
За съжаление обаче, това никога няма да се случи в България. Да се проведе тайно разследване, резултатите да се предадат на високопоставен служител на ведомството, който от своя страна да уведоми нужните органи.  Повод за това разследване са били породилите се съмнения за изтичане на конфиденциална информация в частния живот на министъра. И кой е извършил това разследване- служители на Министерството на отбраната на Австралия, т.е. неговите подчинени. Гледам и не вярвам на ушите си.....и колкото и да съм оптимистично настроена, че един ден държавата ни ще се управлява от съвестни и достойни граждани, това и в най-дръзките мечти не съм си го помислила.
Категория: Политика
Прочетен: 2122 Коментари: 3 Гласове: 0
Днес се навършват 9 години от кончината на незабравимата българска актриса Невена Коканова- "първата дама" на българското кино.

image
Родена е на 12 декември 1938 г. в Дупница.
Започва кариерата си като стажант-актриса на 18 години в средата на 1950-те в Ямболския театър, без да има специално образование.
 Нейната кариера в театъра и киното е една от най-ярките в българската история.Изиграва над 50 роли в киното.
През 60-те и 70-те години на миналия век, Коканова се бе превърнала съвсем заслужено в символ на българското киноизкуство, въплъщавайки образите на жени с характер, притежаващи жив темперамент и чувство за вътрешна значимост.
В последните години от своя живот Невена Коканова започна да се появява по рядко на екрана, но дори епизодичните роли, които й бяха предлагани, тя съумяваше да загатва за огромния си талант.
Поколения българи я запазиха в сърцата си с незабравимите й роли в киното, които би било нечестно да се изброяват, защото всички са запомнящи се и по своему въздействащи.
Поклон пред паметта й.
Категория: Изкуство
Прочетен: 3732 Коментари: 8 Гласове: 0

държавата ще направи безпрецедентен компромис и ще опрости 434 000 лева ДДС на дарителската акция, проведена от Нова телевизия. Сумата е начислена като данък върху смс-и  и телефонни обаждания по време на третия сезон на Vip Brother- предаване на Нова телевизия. Сумата от ДДС ще бъде използвана от държавата целево за каузите на благотворителното предаване.
Правителсвото ще излезе с специално решение, с което ще се отпусне въпросната сума за подпомагане на децата в неравностойно положение. 
Общата събрана сума от предаването е 1 635 315 лева без ДДС. От нея 50 % отива за телефонните компании, а останалите - около 800 000 лв. за благотворителност.  
 

Категория: Новини
Прочетен: 903 Коментари: 0 Гласове: 0

        

"Две мишки паднали във ведро с мляко. И започнали да цапат с крачета и да се давят. Едната била песимист. Поцапала, поцапала малко и като видяла, че няма шанс да се измъкнат, отчаяла се, предала се, спряла да цапа и потънала. Другата била оптимист. Тя продължила да цапа неуморно и цапала, цапала, цапала в млякото... В един момент втората мишка избила от млякото масло, покатерила се върху него и изскочила от ведрото. Спасила се - благодарение на оптимизма, силната си воля и това, че не се предала. "
 

 Публикувам тази приказка (неизвестен автор), която според мен дава най- ясен и точен отговор защо да гласувам. Знам, че много от вас не смятат да го направят, защото  са недоволни и излъгани. Но ако ние не изразим своя глас, ще продължаваме да бъдем лъгани, дори и от самите нас- че, нищо не може да се промени. Все от някъде трябва да започнем- дори и да не виждаме светлина в тунела, смятам, че трябва да продължаваме да копаем, защото ако спреме- оставаме на тъмно. и това няма да се промени, докато ние не го пожелаем. Не оставяйте друг да решава вместо вас- в какво общество ще живее вашето дете и как ще изглежда вашата улица.

Категория: Политика
Прочетен: 2235 Коментари: 3 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: oda
Категория: Забавление
Прочетен: 87277
Постинги: 39
Коментари: 93
Гласове: 127
Архив